• Het lichtnet

 • Voor veel mensen is het aanschaffen van een hoogwaardig stereosysteem of heuse thuisbiosocoop een droom die uitkomt. Toch kan het lichtnet dat uw huis van stroom voorziet uw droom in een nachtmerrie van slechte prestaties doen veranderen. De kans is groot dat u ruis, interferentie en netvervuiling oppikt van diverse bronnen in en om het huis. Draadloze telefoons, computers, lichtdimmers, de boormachine van de buurman: alles resulteert in spanningspieken en RF modulatie die op hun beurt zorgen voor vervorming die de geluids- en beeldbeleving kan ruïneren. Daarom adviseren wij de stroomvoorziening op diverse punten aan te pakken. Uw apparatuur is het méér dan waard!


 • Een aparte audiogroep

 • Veel audio- en videoliefhebbers hebben om de bovenstaande reden al een aparte groep in de meterkast voor hun audio- en videoinstallatie. En als ze het nog niet hebben, dan wordt het vaak al overwogen. Zo’n aparte stroomvoorziening noemen we in de volksmond een ‘audiogroep’.
  Deze aparte stroomgroep voor audio bestaat uit een speciale zekering, een goede afgeschermde kabel met voldoende dikke aders, goede kwaliteit wandcontactdozen (wcd’s) en (optioneel) een aparte aarde met een speciaal geslagen aardpen voor de audiogroep.


 • De zekering

 • Cylindric Fuse Cartridge (Siemens) – de eerste en de meest cruciale schakel van uw audio-/videoinstallatie

  • Audio Grade opwaardering van automatische zekering, of ouderwetse stop
  • Verzilverde contacten voor de beste geleiding
  • Keramische zekering voor thermische stabiliteit, zwaar verzilverde contactbussen
  • Trage zekering ter voorkoming dat deze defect raakt tijdens het inschakelen van zware eindversterkers
  • Zekering en schakelaar gecombineerd in één behuizing
  • Afmeting zekering 10 X 38 mm
  • Afmeting zekeringmodule 36 X 81 X 58 mm
  • CE, IEC, EN, DIN en VDE gecertificeerd
  • Inclusief 1 reserve zekering

  Naast de standaard 16 AT zekering, zijn ook 20, 25 en 32 AT leverbaar

  Moderne installaties voor de stroomvoorziening in woningen maken veelal gebruik van installatieautomaten. Deze schakelen in geval van overbelasting of kortsluiting uit op basis van een stroommeting via magnetisme. Het voordeel van een automaat is de reset-functie, het nadeel is het negatieve klankeffect op een geluidsinstallatie alsmede op het beeld van de televisie.

  Deze Cylindric Fuse Cartridge is heel anders opgebouwd. Alle contacten zijn zwaar verzilverd om een zo laag mogelijke weerstand te verkrijgen. De zekering is gemaakt van keramiek wat als voordeel heeft dat de smeltdraad thermisch stabiel is zodat de dynamiek van uw installatie toeneemt. Ook komt er meer rust in uw geluid.

  In Nederland is het niet verplicht in de nul-leiding een zekering op te nemen zodat in het rechter vakje van de module een zwaar verzilverd koperen staafje zit.

  De klankmatige verschillen tussen de Cylindric Fuse Cartridge en een automatische zekering, of zelfs een ouderwetse stop, zijn enorm. U krijgt een veel natuurlijker timbre, meer warmte, dynamiek en een betere ruimtelijke weergave. De Cylindric Fuse Cardridge verbetert zelfs het oplossend vermogen van uw installatie. Overigens verbetert ook het beeld van uw televisie, LCD of plasma aanzienlijk. Na plaatsing ontstaat een scherper plaatje met diepere kleuren.

  Het installeren van de module is niet veel werk. Wij raden u aan om de installatie door een gecertificeerde installateur te laten uitvoeren. Het werken aan het lichtnet, of een ondeskundig uitgevoerde installatie kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Wij zijn hier op geen enkele wijze aansprakelijk voor!!!

  De Cylindric Fuse Cartridge is o.a. te bestellen bij Hifi Supply


 • De kabel

 • Voor het transport van de energie naar de wandcontactdozen adviseren wij een goede afgeschermde kabel van 3× 2,5mm2 of 3× 4mm2.
  Prima kabels zijn de Draka VULTO EMC mb 3×2,5mm en Draka VULTO EMC mb 3×4mm kabels.

  Er zijn 2 manieren om de afscherming en de aarddraad aan te sluiten:

  • Indien u geen eigen aardpen heeft, monteert u de aarddraad in de meterkast aan aarde. De afscherming niet gebruiken cq. afknippen. Bij de wandcontactdoos de afscherming en aarddraad doorverbinden en aansluiten op de aardklemmen.
  • Indien u wel een eigen aardpen heeft, monteert u de aarddraad aan de aardpen en de afscherming aan randaarde. Aardedraad en randaarde NERGENS met elkaar verbinden!


 • De wandcontactdoos (WCD)

 • Wij adviseren voor de audiogroep een goede kwaliteit wandcontactdoos te nemen. Bijvoorbeeld de HMS wandcontactdoos. Deze heeft hoogwaardige, niet magnetiseerbare contactmaterialen met dubbelgeveerde contactklemmen. Deze kwaliteit voelt u meteen zodra u hier een stekker in steekt! Het HMS wandcontactdoos heeft ook solide schroefaansluitingen, wat vandaag de dag zeer zeldzaam is (bijna alle wandcontactdozen zijn uitgevoerd met steekaansluitingen). Dit alles zorgt ervoor dat ook op de langere termijn een solide, nagenoeg verliesarm contact is gewaarborgd.

  De HMS biedt tevens een aanraak- en stofbescherming. Daarmee voorkomt u direct gevaarlijke situaties én vervuiling. De HMS wandcontactdozen zijn er in diverse uitvoeringen. Enkel, dubbel, beige en zwart en ook nog de speciale uitvoering met vergulde contacten.

  Het is verstandig om meer dan één contactpunt aan te leggen. Zeker als er gebruik gemaakt wordt van zware (mono) eindversterkers. Per eindversterker adviseren wij een contactdoos. De wandcontactdozen zijn onder meer verkrijgbaar bij Hifi Supply


 • Wat als u de groep en alle contactdozen hebt aangelegd? Het is tijd om de stroom te zuiveren en schoon te houden; tijd voor een lichtnetfilter.

  De door ons toegepaste lichtnetfilters – de van Medevoort breedspectrum-netfilter PFM2 en PFM3 – hebben twee uitgangen. Één voor analoge- en één voor digitale apparatuur. In de regel zullen er meer analoge en mogelijk ook meer digitale apparaten aangesloten moeten worden. Dat kan natuurlijk met aparte lichtnetfilters. Echter, een goedkopere oplossing is de uitgangen van het lichtnetfilter te verdelen middels een stekerblok. Bij voorkeur op basis van de van Medevoort Silver Cable. Wij adviseren dit vanwege de enorme kwaliteitswinst die te boeken is met deze kabel.

  De PFM2 en PFM3 zijn geschikt voor de middel- en lagere vermogens en wordt geleverd in een luxe uitvoering. Deze past perfect bij de nieuwe lijn Van Medevoort-producten. Omdat deze netfilters geen bedieningspaneel en zelfs geen aan/uit schakelaar bezitten, is het niet noodzakelijk het apparaat binnen bedieningsbereik op te stellen. U kunt het filter dus gemakkelijk uit het zicht plaatsen.

  Uiteraard heeft niet alleen uw hifiapparatuur baat bij het gebruik van dit filter. Ook uw videoapparatuur vaart er wel bij!


 • Recensies

 • Het lichtnetfilter

 • Recensie van het PFM2 lichtnetfilter door Jaap Veenstra van Alpha Audio

  Stekker erin en klaar is Kees!
  Natuurlijk werkt een hifi-set op een regulier stopcontact, maar het kan ook anders. Met een PFM2 lichtnetfilter van Van Medevoort bijvoorbeeld.

  Veel mensen beweren terecht dat hun set beter klinkt na middernacht. Dit komt doordat rond die tijd de meeste computers en lichten uitgeschakeld zijn; er is minder storing op het lichtnet. Stroom die de centrale verlaat, is vrijwel vrij van storing. Als u daar een set op aan zou sluiten, zou het maximale uit een versterker, cd-speler, da-converter, enzovoorts gehaald worden.
  Overdag vervuilen echter diverse factoren de stroom waar wij goud voor betalen: zware industrie, dimmers, computers, tv’s verstoren het lichtnet enorm. Het is dan ook niet vreemd dat een hifiset niet optimaal presteert als het zonder filter aangesloten wordt op het lichtnet. Kleine details, diepte en rust verdwijnen door de storing van geschakelde voedingen in digitale apparatuur en dimmers.
  Wat kan eraan gedaan worden? Simpel: plaats een lichtnetfilter tussen het stopcontact en de hifiset.

  Rust
  Al die storing lijkt niet zo veel impact te hebben als dat beweerd wordt in de hifi bladen… totdat de PFM2 lichtnetfilter aan het werk wordt gezet. Onmiddellijk is er een rust in het stereobeeld te herkennen dat voorheen zeker niet aanwijsbaar was. De stem van Beth Gibbons, zangeres van Portishead, wordt prachtig tussen de luidsprekers geprojecteerd. Geen licht gedans meer dat voorheen als enigszins onrustig werd ervaren.

  Bijgeluiden of achtergrondstoring zijn vaak niet te direct aan te wijzen door de rest van de muziek. Het zorgt echter wel voor vermoeidheid op lange termijn. Daarnaast zijn zachte passages door deze storing voorzien van minder detail √©n niet onbelangrijk: diepte. De term ‘black background’ uit de Britse bladen betekent dat een set in staat is zonder enige bijgeluiden de muziek van de bron te reproduceren.
  Een lichtnetfilter kan erg veel doen aan het verwijderen van deze onprettige storing. Het zorgt voor meer rust en detail in de zachte passages, waardoor de kern van de muziek meer tot zijn recht komt.

  De PFM2 zorgt voor een onmiddellijk aanwijsbaar verschil in het prachtige stuk van Romeo and Julliet. Dit enorm dynamische stuk van Prokoviev herbergt zeer geraffineerde stukken die veel eisen van de hifiset. Dance of the Knights is daar een goed voorbeeld van. Dit stuk heeft zowel zeer bombastische als gevoelige passages. De rust in de zachte passages is door de PFM2 van een heel andere orde. En de ervaring van spanning is waar je als luisteraar toch naar op zoek bent.

  Meer detail
  Detail, definitie, emotie: muzikaliteit. Daar gaat het om bij een goede hifiset. De PFM2 haalt meer uit een hifiset dan in eerste instantie verwacht zou worden. Met name bij de zachte passages is het detail meer aanwezig dan zonder gebruik te maken van de filter. Echootjes blijven langer nagalmen, hihats klinken natuurlijker, de basdefinitie is strakker.

  Delerium is een ideale band om detail in rustige passages mee te meten. De cd’s Poem en karma zijn vrij rustig en bezitten een flinke hoeveelheid detail in rustige passages. Het verschil na aansluiting van de PFM2 lijkt in eerste instantie niet revolutionair, tenminste op gebied van detailreproductie. Bij nummer 3: Daylight, laat de PFM2 zijn kracht horen: echootjes zijn beter te horen en sterven minder snel weg. Daarnaast komt de emotie in de stem beter uit de verf. Het geheel klopt gewoon beter, het nummer raakt de bekende gevoelige snaar meer dan anders. En dat is goud waard.

  Ruimtelijkheid
  Ruimtelijkheid kan als de grote kracht van de PFM2 gezien worden. De muziek komt meer los van de speakers, waardoor een luchtiger, natuurlijker stereobeeld ontstaat. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de beleving van muziek. Bij rock lijkt het niet de impact te hebben als bij andere genres als elektronische muziek. Bij dit genre is de impact naar mijn idee het grootst. Met name housemuziek heeft veel baat bij de extra ruimtelijkheid die de PFM2 uit de apparatuur weet te halen. Sasha’s Global Underground 9 klinkt zeer open en ruimtelijk. De special effects die Sasha gebruikt komen zo goed als perfect over: de diepte in het stereobeeld is bijna beangstigend. De voorwaartse projectie haalt de uiterste puntjes van de kamer. De combinatie van de diepte en de voorwaartse projectie zorgt voor een complete omhulling door het geluid. Voor het eerst is met de gebruikte stereo hifiset een waar 3-dimensionaal beeld gehaald.

  Bij andere genres zorgt de PFM2 voor een natuurlijke luchtigheid. Dido’s No Angel mag dan enorm bewerkt zijn in de studio, het klinkt wel heerlijk ruimtelijk. Sting’s Shape of my heart vult de kamer met akoestische klanken die bijna doen vermoeden dat Sting daadwerkelijk in de kamer staat te spelen. Dit is hifi: realistisch, ruimtelijk en natuurlijk.

  Conclusie
  De PFM2 is geen opwaardering; het haalt simpelweg het maximale uit je set. Zie het als voeding voor topsporters. Als zij niet goed eten, kunnen ze niet maximaal presteren. Het is te concluderen dat we al die tijd naar betere apparatuur hebben gezocht, terwijl we niet eens kritisch naar de huidige set hebben gekeken. Voordat er dus naar dure apparatuur wordt gekeken, is het wellicht nuttig dat er eens goed naar de eigen set wordt geluisterd met behulp van “schone” stroom. Stroom gefilterd door de PFM2 van van Medevoort

  Waardering

  Klank 9
  Diepte 10
  Prijs/Kwaliteit 9

  AANRADER!